WISE TREKKING - לטייל בחוכמה

דף הבית | הרשמה | התחבר
חמישי, 2024-11-21, 10:47 AM
ברוך הבא אורח | RSS
[ הודעות חדשות · משתמשים · כללי הפורום · חיפוש · RSS ]
  • 1 מתוך 1דף מספר
  • 1
טיול של 21 ימים באזור הקנצ'נצ'ונגה בנפאל - אפריל-מאי 2024
EliTheHikerDate: שלישי, 2024-05-21, 11:56 AM | Message # 1
Main Administrator
Group: Administrators
Messages: 464
Status: Offline
שלום לכולם,

הקדמה:
השילוב של המצב המדיני המורכב, בלגן טיסות צפוי וחופש מאולץ בעבודה בחגים, הוביל לניסיון לממש בטווח זמן מאוד קצר תוכנית מגירה ישנה שהתבטלה בגלל הקורונה. במהרה מצאתי שותפים ספונטניים עם גמישות גבוהה כדי להזמין כרטיסי טיסה ולאחר מכן פנינו למספר חברות נפאליות מקומיות כדי לקבל הצעות מחיר ובחרנו חברה עם הכי הרבה ניסיון וביקורות טובות לאזור הטיול. מחוסר זמן, הוחלט הפעם לבקש הצעה עם הכל כלול על בסיס התוכנית מקורית שבה תכננו להגיע לבייס קאמפ הצפוני והדרומי. בזמן הבירור, גילינו כי במהלך ה 4 השנים שעברו, הכביש התקדם פנימה וניתן היה לקצץ יום אחד וגם לסיים בנקודה שונה מההתחלה וכך בנינו תוכנית של 22 ימים שמתוכם יום התאקלמות נוסף מעבר לתוכנית הבסיסית שהציעה החברה ויומיים אקסטרה לגיבוי (בפועל השתמשנו רק ביום גיבוי אחד). בפועל יצא לנו סה"כ כ 21 ימים ברוטו שבמהלכם הלכנו נטו כ 15 ימים שבהם עברנו כ 190 ק"מ עם כ 14 ק"מ של עליות/ירידות במצטבר והשאר התבזבז על התארגנות לפני, פרמיטים, טיסות פנים ונסיעות בג'יפים. ההגעה לנפאל לא הייתה פשוטה ואחרי הזזה אחת ו3 ביטולי טיסות, החלטנו לטוס לדובאי ומשם הזמנו טיסת המשך לקטמנדו ואת הטיסות חזור הזמנו רק אחרי שסיימנו את הטרק וחזרנו לאזור קליטה יציב. בדיעבד, הכאב ראש של הטיסות היה שווה את זה, כי זכינו לטייל באזור מיוחד מאוד שעדיין נשאר מאוד אותנטי וללא הרבה תיירים (סטטיסטיקה של כ 600 תיירים לשנה עד הקורונה וכ650 בעונה האחרונה שמתוכם ראינו אולי כ 30 במהלך כל הטרק) או תשתיות מפותחות למרות שזה הכיוון שזה הולך אליו בגלל בנייה עתידית של 2 תחנות הידרואלקטריות חדשות בשני העמקים הגדולים והכבישים שיובילו אליהן. הגענו בעונה מושלמת כדי לראות את פריחת הרודדנדון בגוונים, זנים וצבעים שונים ואחרי מפגש עם 2 חוקרים אמריקאים (שאחת מהם בוטנאית) גילינו כי מדובר בבירת הרודדנדונים של נפאל שבה יותר מ25 זנים שונים. גם המזג אוויר הפתיע לטובה והיה מתון מאוד ביחס לשינויי האקלים בתקופה האחרונה וכך זכינו לימי שמש, גשם, שלג, ערפל חום וקור סבירים ללא תופעות קיצוניות ולכן יכולנו ללכת לפי התוכנית ללא בעיות מיוחדות ואפילו להוסיף יום התאקלמות לא מתוכנן בעקבות המלצה מצויינת של החוקרים. לחלק מהמשתתפים זו הייתה הפעם הראשונה בנפאל בכלל ובגבהים כאלה בפרט ולכן נתקלנו קצת בבעיות הידועות של הגובה וזיהום במערכת העיכול שנפתרו בעזרת תרופות, הימנעות ממזון טרי/מטוגן ומנוחה ולא השפיעו על התוכנית הכללית.

הקבוצה שלנו: אייל, אלי, ראובן ורענן:


מפה סכמטית של המסלול שעשינו:



פרופיל הגבהים במסלול:



קישורים מרכזיים:
1) מיטב התמונות שמסכמות את הטיול בגוגל פוטוס
2) סיכום הטיול מבחינת המטיילים בסרטון וידאו ביוטוב
3) סיכום הטיול מבחינת טבע בסרטון וידאו ביוטוב
4) קישור להקלטה בויקילוק של כל הימים ביחד
5) קישור להקלטה באולטרייל של כל הימים ביחד.
6) קישור לקובץ EXCEL עם תכנית הטיול המעודכנת שעשינו בפועל כאן התוכנית המלאה
7) תמונות הביקור בקטמנדו, Taplejung וSekathum
8) תמונות מהטיסה הבין-לאומית מעל ההימלאיה בחזור והנסיעה/טיסה בהלוך/חזור מאזור הטיול

דרכי הגעה/עזיבה:
הגעה:
1) טיסה מתל אביב ל Dubai (כ3.5 שעות) עם ארקיע ומשם לKathmandu (כ4 שעות) עם Fly Dubai. יש טיסות יותר נוחות/זולות עם Air India דרך דלהי שלא היו פעילות בזמן הטיול.
2) טיסה מKathmandu ל Bhadrapur (כשעה אחת) עם Buddha air.
3) נסיעה של כ250 ק"מ במשך כ 9 שעות בג'יפ פרטי מ Bhadrapur ל Taplejung על דרכים סלולות.
4) נסיעה של כ35 ק"מ במשך כ 5 שעות בג'יפ פרטי מ Taplejung ל Sekathum על דרכי 4 על 4 בדרגת עבירות משתנה. יש לשים לב שחוצבים דרך חדשה לאזור Ghunsa ויתכן שבעתיד יהיה ניתן להתקדם עם הג'יפ יותר פנימה.
עזיבה:
1) נסיעה של כ170 ק"מ במשך כ 10 שעות בג'יפ פרטי מ Upper Yamphudin ל Kanyam שמתוכם כ5 שעות על דרכי דרכי 4 על 4 בדרגת עבירות משתנה וכ 5 שעות על דרכים סלולות.
2) נסיעה של כ45 ק"מ במשך כ 1.5 שעות בג'יפ פרטי מ Kanyam ל Bhadrapur על דרכים סלולות.
3) טיסה מ Bhadrapur ל Kathmandu (כשעה אחת) עם Buddha air.
4) טיסה מKathmandu ל Sharjah (כ4.5 שעות) ומשם לטביליסי (כ3 שעות) עם Air arabia ומשם לתל אביב עם ישראייר (כ2.5 שעות). יש טיסות יותר נוחות וזולות עם Air India דרך דלהי שלא היו פעילות בזמן הטיול. היו גם טיסות יותר נוחות/קצרות ויקרות משמעותית עם Fly Dubai דרך דובאי.

מקורות מידע:
אתרי מידע:
1) [url=https://www.sipurderech.co.il/נפאל/קנצ'נג'נגה-הטרק-הגדול-הבא]סיפור דרך[/url] בעברית על הטרק מ 2019 .
2) מידע מרוכז על הטרק באנגלית באתר הנ"ל וגם כאן.
3) קבוצת נפאל למטיילים בפייסבוק.
4) קבוצת אוהבי נפאל בואטסאפ.
5) אתר תחזית מזג אוויר בהרים
6) שעות אור בנפאל בממוצע באפריל :כ 13 שעות - טבלה
7) אתר מפות Mapy.cz מכיל מפות מפורטות עם מסלולי הליכה (כולל חלוקה לדרגות קושי) ששימש לצורך הכנת מסלולי הליכה. ניתן לשמור את המסלולים בחשבון אונליין שיסתנכרן אוטומטית עם האפליקציה שלהם לשימוש גם באופליין.
8) מפת נייר ישנה יחסית שהפכו למפה דיגיטלית.

אפליקציות/תוכנות שימושיות:
1) אפליקציה מאוד שימושית בשם Mapy.cz שבה ניתן להוריד את המפות הטופוגרפיות לשימוש באופליין ומופיעים גם רוב מסלולי ההליכה המרכזיים/צדדיים (וגם יש חלוקה לדרגות קושי). ניתן לגם לסנכרן מול האתר אינטרנט כדי לשמור מסלולים מוכנים, להכין מסלולים בקלות בזמן הטיול ולשתף עם אחרים.
2) MAPS.ME - אחרי הורדה של מפות נפאל, ניתן להשתמש במפות אופליין ללא אינטרנט גם בערים וגם בהרים. המפות אומנם לא טופוגרפיות , אך מכילות הרבה מידע שימושי במיוחד בערים/כפרים.

הערכת עלויות:
1) טיסות הלוך/חזור - כ 1100$ לכרטיס.
2) ויזה לנפאל ל 30 יום - 50$ לאדם.
3) פרמיטים, מדריך/פורטר,
4) - למשך כ 20 ימי טיול ויומיים נסיעה (25$ ליום לכל אחד) - 1100$ (כ 275$ לכל מטייל).
5) הוצאות אחרות במהלך הטיול (מים חמים, /טיפים למדריך ופורטר - כ 200$ לכל מטייל.
6) ג'יפ פרטי 6 מקומות ל4 נסיעות ב 400$ (כ 100$ לכל מטייל).
7) לינה, אוכל ואטרקציות בקטמנדו - כ 100$ לכל מטייל.
8) מכשיר לוויני מבית חבד ל 23 ימים - כ 80$ (20$ לכל מטייל)
9) ביטוח נסיעות מורחב ל 24 ימים - כ 80$ לאדם.
סה"כ עלות מוערכת למטייל לכל הטיול (24 ימים ברוטו): ~3260$ .
*יש אפשרות להוציא כסף בכספומטים/בנקים בקטמנדו, אך העמלות די גבוהות (סביב 4%) ולכן עדיף להביא מספיק מזומן (דולר) מהארץ (על כרטיסי אשראי יש גם עמלות של כ4% + עמלות המרה) ולהמיר בסוכנויות/בנקים שלרוב נותנים שער טיפה יותר טוב מה Change.

מידע נוסף:

סוכנויות/מדריכים/פורטרים:
1) החלטנו הפעם לקחת חבילת טיול שכוללת הכל ולכן פנינו למספר חברות מקומיות לפי המלצות ובסופו של דבר החלטנו לעבוד מול חברת Nepal Nirvana trails בעיקר בגלל הניסיון הרב באזור קנצ'נצ'ונגה והמלצות רבות ומצויינות על החברה ב TripAdvisor והבחירה בהחלט הצדיקה את עצמה. לא היו בעיות כלשהן עם תחבורה/לוגיסטיקה במהלך הטיול והצוות המלווה (המדריך ג'נגבו ואחיו פמבה הפורטר) דאגו לכל דבר הכי קטן כדי שהטיול יהיה מוצלח ומהנה. היינו מאוד מרוצים מיחסי האנוש שלהם, השירותיות, האנגלית המצויינת של המדריך בשיחה/קריאה/כתיבה והגמישות המחשבתית כאשר היה צורך לעשות שינויים בהתאם לנסיבות והמזג אוויר.
פרמיטים:
כדי לטייל במסלול כפי שטיילנו, נדרש פרמיט שמורת קנצ'נצ'ונגה שעלותו 20$ לשבוע לכל מטייל ודורש נוכחות פיסית של דרכון בקטמנדו ולכן לא ניתן היה להכין אותו מראש.
מזג אוויר ותנאי שטח:
עונות מומלצות: אמצע ספטמבר-אוקטובר (אין פריחה ויותר קל בלילות, אך ראות לרוב יותר טובה במהלך היום) , אמצע מרץ-מאי (פריחה רבה, לחות גבוהה וראות משתנה במהלך היום). המזג אוויר באופן כללי באזור מאוד לא יציב ובמהירות יכול להשתנות. לנו היו ימים שמשיים, מעוננים, רוח קרה, שלג קל-בינוני שירד בלילה/ביום וגם גשמים בעוצמות משתנות במהלך כל שעות היום והלילה. ברוב הימים לוקח לשמש כשעה-שעתיים לעבור את ההרים ולחמם את האוויר הקר, כאשר השמיים לרוב נקיים עד הצהריים ואז מתחיל להתענן והסיכוי לגשם עולה (למרות שהיו מספר ימים הפוכים כאשר בלילה הכל היה נקי ועל הבוקר הכל התענן). כאשר אין חזית קרה מיוחדת שנכנסת לאזור הטיול, אז בחלקים הנמוכים עד כ 2500 מטר, יכול להיות חם ולח (לנו היו ימים של סביב 25 מעלות, אך בגלל הלחות הגבוהה הרגיש הרבה יותר). בגבהים מעל 3000 מטר נדיר שעובר את ה 20 מעלות ולרוב בבוקר/לילה די קר (לנו היה כ 0 מעלות בלילה לאחר מדידה במספר מקומות לינה גבוהים בתוך המבנה מעל 4000 מטר כאשר בחוץ הכל קפא).
סימוני שביל, שילוט וסימונים אחרים:
לא היה סימון שביל בכלל כפי שמקובל בארץ/אירופה, אך הדרך וכיוון ההליכה היו די ברורים וגם היו גם שלטי כיוון עם שמות הכפרים וזמני הליכה, שלטי אזהרה שונים במקומות שונים במיוחד באזורים של גלישת קרקע, שלטי הערות כלליים לשמירה טבע ושלטי מיקום עם גובה ותוספות.
שפה:
רוב המקומיים במסלול עדיין לא מדברים אנגלית (חוץ מכמה צעירים מלומדים), אך בעזרת המדריך שלנו, לא הייתה בעיה להסתדר. במקומות הבודדים שהיינו לבד, הסתדרנו בקלות יחסית גם בעזרת אפליקציית מילון מאנגלית לנפאלית שעבדה באופליין. בערים, רוב נותני השירות במלונות/מסעדות/חנויות מדברים באנגלית ברמה כזאת או אחרת ואין בעיה להסתדר.
לינה:
רוב הלינות היו במלונות פשוטים מעץ עם חדרים זוגיים ותנאים בסיסיים מאוד (חוץ מהבקתה ב Ramche שבה היה חדר של 4). במקומות הגבוהים ראינו פערים בין בניה ישנה לבניה חדשה מבחינת האיטום של החדרים ולרוב המדריך בחר את האופציות היותר טובות כי הטמפרטורות בערב/לילה ירדו במהירות לאזור ה 0 מעלות ולא בכל מקום היו תנורים לחימום (במיוחד מעל 4000 מטר כאשר היה מחסור בחומרי בעירה). בכל המקומות לינה היו שמיכות עבור המטיילים, אך הוזהרנו מראש שלא ניתן לסמוך על כך כין אין להם הרבה ויתכן שלא יהיה מספיק וכדאי להביא שק"ש מתאים בכל מקרה וכך עשינו.
מקלחות/שירותים:
ניתן להתרחץ בנהרות/מפלים, אך המים מאוד קרים ובשילוב עם מזג אוויר קר ורוח, זה יכול להיות מסוכן. ברוב מקומות הלינה, הייתה מקלחת מהסוג של דלי מים קרים/חמים(בתשלום) ובמקום אחד הייתה מקלחת חצי מערבית עם מחמם מים בגז שלא היה פעיל.
ברב המקרים המקלחות/שירותים בנויים מחוץ לבתים עם הפרדה, אך היו גם מקרים של שירותים בתוך החדרים או במבנה. השירותים לרוב היו בסגנון בול פגיעה, אם כי היו גם וריאציות אחרות של שירותים מערביים מלאים, למחצה (בלי מיכל הדחה) או בתהליך הקמה.
חשמל:
בנפאל משתמשים במתח 230V עם תדירות 50Hrz ובשקעים type C (2-pin), Type D (3-pin) and Type M (3-pin) כאשר תקעים סטנדרטיים עם 2 פינים מתאימים לשני הסוגים (יש לשים לב שהפינים בשקעים רחבים יותר מהתקעים הישראלים ולכן אם יש ציוד רגיש, עדיף להשתמש במתאם או להטעין דרך מטען נייד). רוב הבקתות עדיין לא מחוברות לחשמל קבוע ומשתמשות בפאנלים סולאריים ולכן ניתן להטעין דרכם ביום בלבד ויש לקחת זאת בחשבון במיוחד בימים גשומים/מעוננים. באופן כללי, גם חשמל קבוע שמגיע באזור מתחנות הידרואלקטריות מקומיות לא תמיד פועל ואי אפשר לסמוך על זה ולכן כדאי להביא מטען נייד אחד או יותר בהתאם לשימוש. כשעברנו בGhunsa בהלוך, החשמל התחיל לעבוד רק אחרי הצהריים ובחזור לא היה חשמל בכלל כי התחנה נפגעה מברק ולא היה ברור כמה זמן יקח לתקן את התקלה ולכן היה לנו רצף של כשבוע וחצי ללא מקור טעינה רציף.
קליטה סלולרית/WIFI
WIFI לא היה פעיל במהלך הטרק בכלל (ב15 ימי ההליכה/17 לילות מסביב) וגם לא בנקודת הלינה לפני הטיסה הפנימית חזרה לקטמנדו. קליטה סלולרית רגילה (דרך גלובל סים של פלאפון וNCELL מקומי) ללא Data (התחבר מדי פעם לכמה שניות ל 3G וישר היה מתנתק) הייתה בהלוך עד Ghunsa (וכשעתיים של הליכה אחרי), אך בחזור קיבלנו קליטה סלולרית חלקית מאוד רק בפס Selele (כי האנטנה ב Ghunsa הושבתה בגלל מזג האוויר) ולאחר מכן בירידה את הכפר האחרון Yamphudin ושם גם חזר ה Data כך שלא ניתן לסמוך על כך.
תחבורה:
צריך להבדיל בין ג'יפ פרטי וציבורי כי בג'יפ ציבורי ינסו לדחוס אנשים/ציוד/חיות עד אפס מקום ולפעמים אנשים גם ישבו על הגגות. לדעתי האישית, בגלל ריבוי שעות הנסיעה, כדאי מאוד לקחת ג'יפ פרטי כדי לחסוך את האי נוחות/סיכון שכרוך בנסיעה בשטח קשוח וגם בכבישים שגם ככה מהתחלה לא הכי בטיחותיים ותקינים כי רובם עם אספלט/בטון/כורכר/עפר מתפורר עם בורות ותחזוקה לקוייה ותמידית בגלל גלישות הקרקע הרבות אחרי תקופת המונסונים ואופי ההררי של המקום.
כסף/אשראי:
נכון לכתיבת הסיכום, 1$= 133 רופי נפאלי וכרטיסי אשראי מקבלים רק בערים גדולות ולכן אם לא לוקחים חבילה שכוללת הכל, כדאי להמיר מספיק דולרים לרופי נפאלי (כי גם דולרים לא יקבלו בכל מקום). בסוכנות אמרו ששווה להמיר עוד כ 10$ ליום לבזבוזים אישיים בטרק שלא כלולים בחבילה כגון מים חמים, טעינות, WIFI, בירות, מתוקים/מלוחים וכדומה, אך בפועל השתמשנו אולי במחצית מזה כולל טיפים למדריך/פורטר.
מים לשתייה:
בקטמנדו המים היחידים שטובים לשתייה הם מים בבקבוקים סגורים או מורתחים/מפולטרים במסעדות.
במסלול יש הרבה מקורות מים זורמים, וכמעט ליד כל בית/כפר יש צינור שמגיע מנהר צדדי כלשהו במעלה ההר, אך לא ממליצים לשתות ישירות ללא פילטור מינימלי כלשהו בגלל בעיות זיהום ובקטריות שונות. ככול הידוע לי מדובר בזיהומים לא כימיים ולכן ניתן להשתמש בפילטרים רגילים ולא קרמיים או בטבליות כלור/יוד. אנחנו השתמשנו בפילטרים פשוטים של חברת SAWYER בפילטור עם שקית לחיצה.
אם לא רוצים לטהר מים או לקנות בבקבוקים אז ניתן לקנות מים מורתחים בכל בקתה. אפשר לקחת מים מורתחים חמים בערב ולשים בבקבוק NALGENE/אלומיניום/תרמוס ששומר על החום גם כאמצאי חימום בלילה וגם לבוקר.
אוכל:
לרוב הבקתות/מסעדות על הדרך היה תפריט די אחיד ומלא באנגלית שהכיל גם פריטים/מנות מקומיות כגון דל באט, חביתות, פאנקייק עם ריבה/דבש, מרקי שום/ירקות/פטריות, לחם טיבטי, מרק נודלס, מרק שרפה, איטריות עם גבינת נאק, תפוחי אדמה מבושלים/מטוגנים, בירה מקומית או Tuborg בבקבוקים או Tongba וגם פריטים/מנות מערביות שונות כגון פיצה, Swiss rosti, שוקולדים TWIX/MARS וכדומה. בחלק מהמקומות לא היה תפריט, אך האופציות היו די דומות או שיותר מוגבלות, כאשר ברוב המקומות לא היה מלאי של טונה/גבינה ורק במקום אחד היה בשר מיובש. צריך לשים לב כי בטרק אין מקומות עם מקררים ולכן ברוב הספרים והפורומים ממליצים להימנע מאכילת מוצרי חלב/בשר וגם ירקות/פירות טריים שלא בושלו/טוגנו. בהרבה כפרים על הדרך היו חנויות קטנות ובסיסיות וכמעט תמיד ניתן היה להצטייד באוכל בסיסי כגון חטיפים, ביסקוויטים, שוקולדים, שתייה מוגזת וכדומה.
חיסונים:
מומלץ לעשות את החיסונים הדרושים לפחות כחודש וחצי (עדיף יותר) לפני הטיסה לפי המלצות אישיות של רופא במרפאת מטיילים כי חלק מהחיסונים כמו כלבת לוקחים מספר שבועות לעשות.
מכשיר לוויני:
בגלל הטיסה המקורית דרך הודו (שבסוף לא התקיימה), לא ניתן היה להשכיר מכשיר לוייני בארץ, כי אסור להכניס מכשירים כאלה להודו ולכן החלטנו לקחת מכשיר מבית חבד בקטמנדו. בדיעבד, זה היה גם יותר נוח מבחינת קבלה/החזרה וגם יותר בטיחותי, כי הם מעודכנים הרבה יותר לגבי נפאל מכל מוקד אחד ולכן במקרה הצורך, יהיה יותר קל/מהר לקבל עזרה (התבקשנו גם לשלוח את צילומי הפרמיטים כדי לזרז תהליכים במקרה הצורך כי מדובר באזור מיוחד שדורש אישורים גם לצוותי חילוץ). בגלל שברוב הטיול אין קליטה סלולרית ואינטרנט, בהחלט מומלץ לקחת מכשיר לוויני וזה גם נותן שקט למשפחות כאשר שולחים מיקום פעם ביום ורואים את ההתקדמות על גבי המפה.
ביטוח נסיעות:
חשוב מאוד לעשות ביטוח טיולים מתאים ולוודא שיש בו סעיף של איתור וחילוץ ושהוא גם לא מוגבל לגובה מסוים. בביטוחים מסויימים נדרש גם להוסיף את סעיף הספורט אתגרי בגלל הנסיעה בג'יפ בשטח לא סלול (הסעיף משתנה מפוליסה לפוליסה ונדרש לבדוק). יש לשים לב שנאמר לנו כי נושא החילוץ באזור הקנצ'נצ'ונגה יותר מורכב מאנפורנה/אוורסט/לאנגטנג בגלל הקרבה לגבול ושבמקרה הצורך, חילוץ יכול לקחת זמן, כי ידרשו תיאומים ואישורים כדי להוציא מסוק. זו גם הסיבה שמומלץ לעדכן את הנציג מבית חבד על פרטי הטיול וגם לשלוח מראש את פרטי הפרמיטים של כל הקבוצה דרך הואטסאפ כדי לזרז עניינים במקרה הצורך.
מחלת גבהים:
המסלול מגיע בשיא לגובה 5200 מטר ולכן יש חשיבות יתרה לימי התאקלמות והסתגלות לגובה כדי לא לקבל מחלת גבהים ולכן הטיול מתאים רק למי שלא רגיש לגובה בצורה חריגה. גם מי שלא רגישים לגובה, צריכים לעשות התאקלמות הדרגתית ולהתקדם לפי המצב המשתנה באותו הטיול. הסבר מפורט על סוגי המחלה ודרכי התמודדות באתר GOTRAVEL או שבאתר ויקיפדיה או שבאתר של המטפסים הישראלים. חשוב להביא כדורים שעוזרים בהתאקלמות לגובה (כמו אורומוקס) ואם מתחילים סימפטומים ראשוניים של מחלת גבהים, אז לקחת כדורים בהתאם לכמות המומלצת ולהתאקלם בסבלנות ולא להתקדם. בגלל שמדובר בהרגשה מאוד אישית וקשה להבדיל בין הסימפטומים של בעיות גובה/צינון/הרעלה/אחר, מניסיון שלי, שווה להביא מכשיר פשוט לבדיקת סטורציה בדם (צריך לעשות נקודת יחוס כדי לדעת מה המצב התקין בגבהים נמוכים לפני שעולים בגובה כי המספר יכול להשתנות מאדם לאדם).
דרגת קושי:
רוב ההליכה מתבצעת עם תיקי יום מורחבים (כולל ציוד לגשם/לקור/חירום/אוכל) כאשר שאר הציוד על הפורטרים (או עליכם אם לא לוקחים פורטרים). בממוצע הולכים כ 12 ק"מ ליום עם לא מעט עליות/ירידות בגובה רב בתנאי שטח משתנים שכוללים גם שבילים צרים, תלולים, דרדרתיים וחציית גשרים שונים או מכשולי מים רדודים. הקושי המיוחד באזור הזה הוא הסתגלות לגבהים ולקור וגם צריך לשים לב לנושא גלישות הקרקע ואבנים מתגלגלות שעפות בעקבות חיות שהולכות מעל. לנו יצאו 3 ימים קשוחים יחסית (ימים 10, 14 ו 15) כאשר 2 היו ארוכים מבחינת מרחק/זמן ויום אחד עם הרבה מאוד ירידות וגם עליות שאולי שווה לפצל.
תרופות ועזרים:
מעבר לתרופות אישיות ורגילות ,קרם הגנה ושפתון (בגלל הלחות הנמוכה בגבהים והרוח היבשה), מומלץ להביא תרופות נגד בעיות עיכול, אנטיביוטיקה, קל גרון בגלל האוויר הקר ונייר טואלט בהתאם לצורך כי אין איפה להצטייד.
הערות כלליות:
*מניסיון אישי, מומלץ לקחת על כל שבוע הליכה, יום אחד אקסטרה לגיבוי כי הרבה דברים יכולים להשתבש (מזג אוויר, סגירות שבילים לא צפויות, בעיות תחבורה, בעיות בריאותיות שנובעות מפציעה, גובה, עיכול וכדומה).
*מומלץ מאוד לקחת שק"ש איכותי שמיועד לטמפרטורות מינוס (במיוחד למי שסובלים מקור), כי במקומות הגבוהים הלינה תהיה הרבה פחות טובה אם יהיה קר וזה גם ישפיע על המשך ההליכה ויגרום לעייפות מצטברת.
*שלג מחזיר קרני שמש גם מלמטה מכל הזוויות ולכן חוץ מכיסוי מלא של הפנים, שום דבר לא יעזור וחייבים לשים קרם הגנה נגד השמש כאשר הולכים מעל 5 דקות על השלג ברצף. כמובן שחובה להשתמש במשקפי שמש איכותיות (עדיף סגורות מהצדדים) כאשר הולכים על שלג או ליד כדי לא לחטוף עיוורון שלג.
*מומלץ מאוד לקחת שפתון שכולל הגנה נגד קרינת שמש ולהתחיל להשתמש בו לשפתיים כבר מהתחלה כדי לא להגיע למצב של שפתיים סדוקות בגלל רוח/קור/שמש.
*אחת הבעיות המרכזיות בהליכה על שלג מפשיר זה התעלות שנוצרות מתחתיו בגלל זרימת מים וחום אבנים ואדמה ולא תמיד ניתן לראות אותם. גם אם אנשים לפנינו עברו שם יש מצב שהייתה הפשרה נוספת והרגל תשבור את המעבר ותכנס למעבר. חשוב לשים לב לכל צעד ובמיוחד ליד אבנים/נחלים ולא להעביר את מלוא המשקל ללא בדיקה מינימלית.
*מקובל לפנות את הדרך לפורטרים ומומלץ בהחלט לתת לשיירות של חמורים ויאקים לעבור כאשר עומדים מהצד הפנימי של השביל (לא על המצוק). ניתן להישאר קרוב לשיירות של חמורים/פרדות אך מומלץ לא להתקרב ליאקים כי הם בהחלט יכולים לפגוע עם הקרניים מבלי לשים לב.
*יש לשים לב לנהלי חברות התעופה שמשתנים מדי פעם לגבי חפצים שניתן להעלות בכבודת יד ולבטן המטוס גם בדברים שנראים טריוויאליים. לדוגמה, מטענים ניידים (לא משנה מה הגודל/תרכובת) ניתן לקחת רק בכבודת יד, קוצץ ציפורניים רק בטן המטוס ומצת רגילה לא ניתן לקחת בכלל.
*החלק המזרחי של הפס Selele מאוד תלול ולכן אם יש שלג/קרח, מומלץ להשתמש במיקרו ספייקס וזו גם ההמלצה שקיבלנו מהסוכנות. בטיול שלנו היה פחות שלג מהרגיל לפי המדריך ועדיין זה מאוד עזר לאחד החברה שהיה עם נעליים קלות ללא סוליה מתאימה ולכן מומלץ בהחלט להצטייד מראש במיקרו ספייקס בקטמנדו.
*אזור הקנצ'נצ'ונגה עובר פיתוח מואץ ולכן כדאי מאוד להשתמש בסוכנות טיולים שמוציאה טיולים לאזור על בסיס קבוע (ואין הרבה חברות כאלה בגלל מיעוט מטיילים). פגשנו מספר קבוצות אחרות שסיפרו כי הלכו רגלית בדרכי עפר מאובקות שנסענו עליהן עם ג'יפ רק בגלל שהמדריכים שלהם לא ידעו שהכביש כבר התקדם
פנימה.

חלוקה לימים:

הקדמה וימי הלוגיסטיקה - Kathmandu, flight to Bhadrapur and drive to Taplejung and then to Sekathum
קישור לתמונות מהביקור בקטמנדו
קישור לתמונות מהנסיעה/טיסה בהלוך/חזור מאזור הטיול בגוגל פוטוס
קישור לתמונות מהביקור בTaplejung
קישור וידאו לחתונה מקומית של בני לימבו ביוטוב

מהלך הימים:
שיבושי הטיסות התרחשו עד לרגע האחרון ובסופו של דבר גילינו ביום של הטיסה בסביבות 7:30 בבוקר שהיא הוקדמה מ 15:00 ל 12:00, אך למזלנו התיקים היו מוכנים מהערב ולכן הספקנו להגיע לטיסה בזמן. אחרי ההגעה לדובאי, תפסנו אוטובוס לטרמינל אחר של טיסות קצרות והתיישבנו לאכול ולחפש טיסת המשך. מצאנו טיסה ישירה ללא המתנה ארוכה במחיר סביר והעברנו לסוכן את שעת ההגעה. הגענו לקטמנדו בסביבות 8:00 למחרת ואחרי איסוף הכבודה, יצאנו מהשדה תעופה ונפגשנו עם המדריך וההסעה שלקחה אותנו אל המלון בטאמל שבו חיכה לנו הסוכן. החדרים עדיין לא היו מוכנים ולכן השארנו את התיקים והלכנו ביחד אל משרדי החברה כדי לסגור את כל הקצוות של הטיול ולנסות אולי להקדים את הטיסת פנים ביום (הגענו בבוקר במקום אחר הצהריים לפי התכנון המקורי ועדיין היה זמן להוציא את הפרמיטים). לצערינו ההקדמה לא התאפשרה בגלל יום חג מפתיע שהוכרז במדינה בעקבות ביקור האמיר של קטאר ולכן כל המשרדים הממשלתיים היו סגורים. בדיעבד יצא רק טוב, כי זה איפשר לנו להתארגן בנוחות אחרי חוסר שינה בטיסות, להשלים קניות של ציוד נדרש בלי לחץ ולאסוף את המכשיר הלוויני בבית חבד אחרי הדרכה של הרב חזקי לגבי השימוש במכשיר, ההגדרות הדרושות והסבר מקיף על התמודדות עם בעיות גובה. למחרת, ניצלנו את הזמן כדי לבקר במקדש הקופים, הסטופה הגדולה וכיכר דורבר. נפגשנו עם המדריך ב6:00 בבוקר בלובי של המלון ומשם נסענו עם ההסעה לשדה התעופה ועלינו על טיסת הפנים שיצאה באיחור של כשעה. בשדה התעופה של Bhadrapur, לא היו עיכובים מיוחדים ועלינו על ג'יפ שלקח אותנו (ואת הפורטר פמבה שאספנו על הדרך) אל Taplejung. במקביל אלינו, יצא ג'יפ נוסף מאותה החברה עם 2 מטיילות אמריקאיות עם מדריך ופורטר שפגשנו בהמשך והלכו במקביל אלינו בימים הראשונים. עצרנו לארוחת צהריים בעיירה Kanyam וביקרנו גם ב Tea garden הסמוך. אחרי כ9 שעות מתישות של נסיעה על כבישי אספלט, הגענו אל המלון ב Taplajung בדיוק בזמן לארוחת הערב וחתונה מקומית של בני ה Limbu. למחרת בבוקר, ניצלתי את הזמן לפני הארוחת בוקר, כדי לעשות סיבוב קצר בעיירה היפה ובסביבות 8:00 יצאנו לדרך. הנסיעה עד Sekathum נמשכה כ 5 שעות על שבילי עפר קשוחים עם בולדרים וחציית נחלים, כאשר בדרך הופתענו על ידי מפולת סלעים מעשה ידי אדם שחסמה את הדרך לשעה לרכבים ואנשים עד שאחד הכלים הכבדים ירד ופינה את הדרך מהבולדרים הענקיים. הגענו את המלון הבודד יחסית בסביבות הצהריים והיה נראה שהכפר נמצא בתהליך הקמה מתקדם של בנייה מודרנית לקראת הקמת התחנה ההידרואלקטרית.

תמונות היום:
 

יום 0: Sekathum area
מרחק/עליות/ירידות: כ 4.5 ק"מ עם כ 450 מטר עליות/ירידות.
קישור לתמונות בגוגל פוטוס
קישור להקלטה בויקילוק
קישור להקלטה באולטרייל

מהלך היום:
אחרי ארוחת הצהריים, חלקינו החלטנו לנצל את הזמן להליכה קצרה ולמרות שלא היה שביל רשמי כלשהו באזור שהמדריכים הכירו, ראינו בתים במעלה ההר והחלטנו לעלות עם שבילים מקומיים כמה שנוכל. התחלנו לעלות עם דרך 4 על 4 שנקטעה די במהרה ומשם חתכנו על שביל עזים לכיוון הבתים הראשונים שהיו במרחק של כחצי ק"מ עם עלייה של כ 50 מטר. משם השביל היה יותר ברור אך היו מספר פיצולים שונים שלא הובילו למעלה ולכן חזרנו מספר פעמים עד שמצאנו את הדרך. ראובן החליט שהספיק לו וחזר על עקבותיו, ואנחנו המשכנו לעלות כ200 מטר נוספים על פני כ 1.5 ק"מ עד שהגענו לקו הבתים העליון וממנו עלינו עוד כ 100 מטר וזכינו לתצפית יפה אל השביל של מחר. נחנו במקום עד שהשמש התחילה לשקוע ואז חזרנו במהרה באותה הדרך פחות או יותר חוץ מהחצי ק"מ האחרונים שבהם מצאנו חיבור הרבה יותר נוח אל הדרך ואל המלון.
אחרי ארוחת ערב מעולה בחדר האוכל הביתי, ישבנו עם המדריך על התכנון של מחר ולאחר מכן התפזרנו לישון.

תמונות היום:
 


Hikers must anticipate the worst to enjoy the best - Eli TheHiker
 
EliTheHikerDate: רביעי, 2024-05-22, 6:35 AM | Message # 2
Main Administrator
Group: Administrators
Messages: 464
Status: Offline
יום 1: Sekathum to Amjilosa
מרחק/עליות/ירידות במסלול המרכזי: כ 8.5 ק"מ עם כ 1100 מטר עליות/300 ירידות, משך ההליכה ברוטו: כ 6 שעות
מרחק/עליות/ירידות בתוספות: כ 3.5 ק"מ עם כ 350 מטר עליות/ירידות, משך ההליכה ברוטו: כ 2 שעות
קישור לתמונות בגוגל פוטוס
קישור להקלטה במסלול המרכזי בויקילוק
קישור להקלטה של תוספות בויקילוק
קישור להקלטה במסלול המרכזי באולטרייל
קישור להקלטה של תוספות באולטרייל
קישור וידאו למפל על הדרך ביוטוב

מהלך היום:
בסביבות 8:00, נפרדנו מהמארחים, העזים והחזירים המופתעים והתחלנו ללכת צפון-מזרחה על דרך 4 על 4 במקביל לנחל. אחרי כחצי ק"מ, חצינו לצד השני ואז חזרה אחרי חצי ק"מ נוספים. התוואי עבר הרבה שינויים בגלל מפולות וגלישות קרקע ולעיתים נסגר עם צמחייה, אך אחרי כ 3 ק"מ נוספים, חצינו על גשר ארוך והמשכנו להתקדם במגמת עלייה מתונה לאורך הנהר. עברנו על פני מספר בתים שלידם מספר פרחים שתולים, והשביל הפך למצוקי ובנוי עם תצפיות יפות אל הנהר. אחרי כ2.5 ק"מ נוספים וסה"כ כ 350 מטר עלייה, חצינו את הנהר שוב והתחלנו לעלות בצורה תלולה יותר כ100 מטר על שביל נוח ומסודר עם גשרים קטנים מעל נחלים שוצפים עד שהגענו לנקודת הצהריים שלנו. לקח זמן עד שהכינו לנו (ולמטיילות האמריקאיות שהגיעו ישר אחרינו) את הארוחה וכל אחד מצא דרך אחרת להעביר את הזמן. אחרי כשעתיים, יצאנו לדרך והמשכנו לעלות בתלילות יחסית לאורך מפלים קטנים ואחרי כשעה וחצי שבזמן הזה עברנו כ 2 ק"מ עם טיפוס מצטבר של כ 400 מטר, הגענו אל נקודת הלינה המתוכננת במלון עץ נחמד ומושקע עם שלושה מפלסים בכפר Amjilosa בגובה של כ 2400 מטר. הזמן היה עוד מוקדם יחסית, אך לא ניתן היה להמשיך הלאה בגלל ההסתגלות לגובה ולכן אני ואייל החלטנו לעשות סיבוב נוסף באזור. שאלנו את המדריכים (שלנו ושל המטיילות) והם לא ידעו להגיד אם יש שביל כלשהו שאפשר לטפס איתו. אני החלטתי לנסות ולטפס דרך השדות החקלאיים ואייל ניסה דרך הנחל וכך התפצלנו. הצלחתי לעלות כ100 מטר על שבילים חקלאיים, אך ברגע שהשדות נגמרו, התחיל סבך רציני שלא היה מעודד ומניסיון העבר, לא כדאי להסתבך איתו כי בתקופת הפריחה, כל הקוצים הרבה יותר חדים ועוקצניים וגם המצוקים לרוב עם עבירות קשה ללא שבילי רועים. בסופו של דבר, ירדתי בחזרה ופשוט המשכתי כמה ק"מ על השביל של מחר שבו התחילה כבר הפריחה של הרודדונדונים עד לנקודת גובה של כ 2600 מטר ומשם חזרתי באותה הדרך. בשלב מסויים, פגשתי קבוצה גדולה של 6 מטיילים אירופאיים שהלכו בכיוון המנוגד לקראת היום האחרון של הטיול שלהם ובסוף ישנו באותו המלון. אייל חזר למלון אחרי כשעה וסיפר שלמד בדרך הקשה את כל נושא הקוצים, סבך והמצוקים התלולים. בזמן ארוחת הערב, שמתי לב שהמדריכים והפורטרים שותים משהו מעניין ולאחר בירור קצר, הסתבר שמדובר בבירה מקומית שהם קוראים לה Tongba שעשויה על בסיס דוחן (דגנים חד-שנתיים שונים) עם תסיסה של כחצי שנה. הזמנתי אחת לעצמי כדי לנסות (ברגע שהנוזל נגמר, שופכים עוד מים רותחים ומחכים מספר דקות כדי שיתפסו טעם) ובפועל יש לה טעם עדין שדומה למשהו בין בירה ליין חצי מתוק. אחרי ארוחת הערב והזמנה של ארוחת הבוקר, התפזנו כל אחד לענייניו ולישון.

תמונות היום:


יום 2: Amjilosa to Gyabla
מרחק/עליות/ירידות במסלול המרכזי: כ 8 ק"מ עם כ 800 מטר עליות/500 ירידות, משך ההליכה ברוטו: כ 4.5 שעות
מרחק/עליות/ירידות בתוספות: כ 4 ק"מ עם כ 300 מטר עליות/ירידות, משך ההליכה ברוטו: כ 2 שעות
קישור לתמונות בגוגל פוטוס
קישור להקלטה במסלול המרכזי בויקילוק
קישור להקלטה של תוספות בויקילוק
קישור להקלטה במסלול המרכזי באולטרייל
קישור להקלטה של תוספות באולטרייל
קישור וידאו לשיירת פרדות ביוטוב

מהלך היום:
בזמן שחיכינו לארוחת הבוקר, דיברנו עם החברה האירופאים וקיבלנו קצת מידע עדכני על מצב השבילים, החוויות שהם עברו עם המזג אוויר, מקומות לינה ואפילו קיבלנו המלצה על "מאפייה" בGhunsa. אחת הסיבות שהם הלכו בכיוון ההפוך היא שהם רצו לטפס עם ציוד טכני על אחד ההרים ולכן העדיפו להתכונן לעליות קשות בעזרת הליכה בכיוון השני כי אז העליות הרבה יותר ארוכות ותלולות (אצלנו זה יצא בירידה). אחרי ארוחת הבוקר, זכינו לראות טקס תפילה מקומי של בני המקום ואחרי התארגנות מהירה יצאנו לדרך. אחרי כחצי ק"מ מתונים, חלפנו על פני עדר פרות רגועות מאוד (כמו כל החיות במקום וגם הנפאלים), והתחלנו לעלות כ 150 מטר על פני כ 1 ק"מ ואז השביל הנוח התחיל לעלות ולרדת במשך כ 1 ק"מ ולראשונה פגשנו שיירת חמורים. משם התחילה ירידה מתונה של כ 150 מטר על פני כ 1.5 ק"מ שבהם עברנו על פני פריחה שונה ומגוונת. משם המשיכה הליכה די מישורית ליד כפרון קטן בשם Dhangem שבו מספר קטן של בתים שעל פניהם חלפנו במהרה והתחלנו לעלות שוב בשביל יפה עם שלכת ומפלים בצדדים ואחרי כ 3 ק"ם עם כ 150 מטר עלייה חצינו גשר ארוך שממנו התחילה עלייה קצרה אך תלולה של כ 150 מטר (על פני כ 1 ק"מ) עד שהגענו לקראת הצהריים אל הכפר Gyabla בגובה 2730 מטר. בגלל מגבלות הגובה לא יכולנו להתקדם יותר כי נקודת הלינה הבאה הייתה מתוכננת בגובה 3400 מטר ולכן אכלנו צהריים תוך התפעלות מהתפאורה ואז יצאנו אני ואייל לסיבוב הרפתקאות נוסף בדרך אל הStupa שעל המצוק שמעלינו. ראינו מרחוק את רענן שיצא להנות מהשקט ואחרי שעברנו לידו, המשכנו להתקדם על שביל נוח שנראה דרוך ופעיל עד שהגענו אל הנהר. חצינו אותו והמשכנו להתקדם כחצי ק"מ על שביל יאקים שהלך ונעלם ככל שהתקדמנו והפך לסבוך במיוחד. לאחר בדיקה במפה, ראינו ש2 רכסים חוצים בינינו לStupa ולכן החלטנו לחזור ולנסות לעלות דרך הנחל. ההליכה על הבולדרים לא הייתה פשוטה וגם פה אחרי כחצי שעה השביל פרות הפך לבלתי עביר. הזמן שנשאר היה מוגבל ולכן החלטנו לחזור אל הרכס לפני הירידה אל הנהר ולנסות למצוא שם שביל. ההימור השתלם ומצאנו שביל רכס נוח שהוביל אל הבתים בחלק העליון של הכפר. בזמן העלייה, התחלנו לשמוע רעמים והשמיים התעננו מאוד ולכן התחלנו למהר וקצת קיצרנו את הסיבוב. אחרי הירידה אל הבתים התחתונים של הכפר, פנינו דרום-מערבה והמשכנו על השביל היפיפה עד המלון ולמרות כל הרעמים המפחידים, ענני הגשם עברו מעלינו עם טפטוף קל ללא המבול. אחרי ארוחת הערב, פתחנו את חבילת הקלפים וגילינו שמשחק התרמילאים "יניב" מוכר בנפאל כ Dhumbal וכולם מכירים אותו וכך יכולנו לשחק גם עם המטיילות האמריקאיות וגם עם המדריכים והפורטרים למרות שהם לרוב העדיפו לשחק ביניהם ועל כסף.

תמונות היום:


יום 3: Gyabla to Ghunsa
מרחק/עליות/ירידות: כ 11 ק"מ עם כ 950 מטר עליות/250 ירידות, משך ההליכה ברוטו: כ 7.5 שעות
קישור לתמונות בגוגל פוטוס
קישור להקלטה בויקילוק
קישור להקלטה באולטרייל

מהלך היום:
בארוחת הבוקר גילינו שאחת המטיילות האמריקאיות חטפה בלילה זיהום נגיפי כלשהו בבטן (Diarrhea) והן החליטו לנוח יום אחד למרות הלוז הצפוף של 19 ימי טיול ברוטו (וכך למדו לפעם הבאה לקחת ימי ספאר). אנחנו התחלנו את היום בהליכה מישורית בין הבתים של הכפר ואחרי כחצי ק"מ, חצינו את הגשר והתחלנו ללכת על שביל נוח ובנוי במקביל לנחל שעלה וירד במשך כחצי ק"מ ואז התחילה עלייה מתונה של כ 200 מטר על פני כ 3.5 ק"מ עד שהגענו לנקודת מנוחה שבה פגשנו במקרה את בעל המלון Lhonak (בכפר Lhonak) שמשמש כפקח השמורה ורץ לפגישת עבודה בTaplajung. אחרי ההפסקה, המשכנו לעלות במקביל לנהר כ 1.5 קמ עד שנכנסו בשער לעבר עמק יפיפה וצבעוני ואחרי כ1 ק"מ עצרנו לארוחת צהריים באחת המסעדות שבעיירה Phale שבגובה של כ 3240 מטר. כרגיל, עד שהאוכל היה מוכן, היה מספיק זמן לנוח, להתקשר הביתה (כי האינטרנט לא עבד אבל השיחות כן) ולהשתעשע עם הכלבים המקומיים. בזמן הארוחה, הגיעה קבוצה גדולה של מטיילים נפאליים מקומיים שאחר כך הלכו במקביל לזמן קצר עד שעקפנו אותם. השביל המשיך להפתיע ולאחר כ100 מטר של עלייה על פני כ 1.5 ק"מ, חצינו גשר ארוך ונכנסנו לשביל יער שהמשיך לעלות בהדרגה במקביל לנחל המרכזי תוך כדי חשיפה של צבעים חדשים כל הזמן. אחרי כ 1.5 ק"מ ועלייה נוספת של כ 100 מטר, הגענו לנקודת פיצול שבה המשכתי כ 300 מטר עד המנזר הצבעוני שהיה משום מה סגור למבקרים. חזרתי עד הפיצול והמשכתי עוד כחצי ק"מ עד Ghunsa תוך כדי חצייה של גשר נוסף. הכפר התגלה כצבעוני ומזמין ואפילו חלקינו קיבלנו בית פרטי עם שירותים בפנים. ניצלנו את הזמן שנותר כדי לעשות סיבוב בכפר ולבקר במאפייה המדוברת שסיפרו עליה האירופאים שפגשנו ביום הראשון. העיצוב החריג של המבנה הסגיר סיפור מעניין של בעל המקום שעזב את העיירה כילד, למד בנייה, אפייה ומלונאות בסינגפור וחזר כאיש עסקים כדי להקים את המלון והמאפייה ולמרות שהעוגות והקפה לא היו ברמה "אירופאית", עדיין זה היה שינוי מרענן בתפריט. בדרך חזרה, תפס אותנו גשם קל-בינוני שהמשיך לרדת כל הערב, כך שהתפזרנו לישון די מוקדם אחרי ארוחת הערב.

תמונות היום:


יום 4: Ghunsa to Ghunsa view point and back to Ghunsa
מרחק/עליות/ירידות: כ 4 ק"מ עם כ 600 מטר עליות/ירידות, משך ההליכה ברוטו: כ 4.5 שעות.
קישור לתמונות בגוגל פוטוס
קישור להקלטה בויקילוק
קישור להקלטה באולטרייל

מהלך היום:
בבוקר כל ענני הגשם התפזרו ולכן ישר אחרי ארוחת הבוקר, יצאנו ליום התאקלמות לגובה ואחרי החצייה של הנהר, התחלנו את הטיפוס על ההר ממול לכפר. אחרי כשעה וחצי, סיימנו את העלייה של כ 500 מטר (על פני כ 1.5 ק"מ) לגובה של 3900 מטר ושם עשינו מנוחה ארוכה כדי להסתגל לגובה. חלקינו, המשכנו לעלות כ 100 מטר נוספים (על פני כחצי ק"מ) על שביל רעוע עד שהוא נגמר ומשם התגלה נוף יפה של הפסגות המושלגות ממול. חזרנו באותה הדרך אל הכפר ישירות אל ארוחת הצהריים והיה מספיק לנוח, להתקלח (עם Hot backet), לעשות כביסה וגם להסתובב בכפר בזמן שהמדריך לקח את הפרמיטים והלך להחתים אותם בנקודת הביקורת המוצבת בכפר. ניצלתי את הזמן כדי לתקן את אחת הנעליים (בעזרת כפכף ישן ודבק 3 שניות) שהתחילה להתפרק מהצד ונוצר חלל ריק באזור העקב (כנראה בעקבות בריחה של אחד הבולמים) ולכן היה צריך למלא אותו בספוג רך ולהדביק ובאופן מפתיע, השפצור החזיק עד סוף הטיול. אחרי הצהריים, המטיילות האמריקאיות הגיעו לאותו המלון וסיפרו שהמצב השתפר משמעותית בעזרת תרופות, הימנעות מאוכל ומנוחה ואפשר להן להמשיך בטיול עם שינויים קלים וההזזה של הטיסה/הסעה ביום אחד. אחרי ארוחת הערב, ניצלנו את הזמן להטעין את כל המכשירים החשמליים (כי לא היה ברור אם יהיה חשמל בהמשך), לשחק קלפים ולעבור על התכנון להמשך הטיול.

תמונות היום:


יום 5: Ghunsa to Kambachen
מרחק/עליות/ירידות: כ 11 ק"מ עם כ 1050 מטר עליות/400 ירידות, משך ההליכה ברוטו: כ 5.5 שעות.
קישור לתמונות בגוגל פוטוס
קישור להקלטה בויקילוק
קישור להקלטה באולטרייל
קישור וידאו לשלג ראשון בkambachen ביוטוב

מהלך היום:
השארנו כמה דברים במלון כדי לחסוך במשקל (כי חזרנו אליו בחזור) והתחלנו לעלות לאורך הנהר בצורה מאוד מתונה כ 300 מטר (על פני כ 5 ק"מ). בשלב מסוים אחרי כשעתיים של הליכה, הקליטה הסלולרית נעלמה לחלוטין בדיוק כפי שסיפר המדריך לפני. השביל היה צבעוני במיוחד ומדי פעם התגלו פסגות מושלגות. חצינו לא מעט גלישות קרקע ונחלים ולקראת כ 3800 מטר, שמנו לב שהיער הולך ונעלם כאשר המצוקים נחשפים יותר ויותר. המטיילות האמריקאיות הלכו במקביל, אך חוץ מהן, לא ראינו מטיילים נוספים על השביל. אחרי כ 1 ק"מ, השביל כמעט התיישר אך בהמשך התחיל לטפס והגובה הורגש היטב כאשר עברנו את ה 4000 מטר. בשלב הזה, הרוח התחזקה מאוד ואילצה אותנו לקצר את ההפסקות ולהמשיך הלאה עד שאחרי כ 4 ק"מ, חצינו על הגשר הארוך ובמהרה הגענו אל Kambachen שבגובה כ 4100 מטר כאשר נופים מרשימים מתגלים לכל הכיוונים. בכפר היו מספר מלונות טובים והרבה יאקים וכלבים מסביב. אחרי הצהריים רצינו לעשות סיבוב בכפר, אך הרוח הקרה והחזקה, הביעה איתה ענני גשם שהפכו לשלג שהתחיל לרדת בקטנה ולא הפסיק עד הלילה וזה נתן הזדמנות להשתעשע בחוץ וליהנות מהשינוי המרענן. כשישבנו על המפות, שמנו לב שבחלקן יש בלבול ורשום Ramtang במקום Kambachen וכאשר ניסינו לברר את העניין, המקומיים אמרו שכפר Ramtang המקורי היה במעלה הנחל אך נהרס ואנשיו זזו למטה ולכן יש שוני בשמות. בערב היה מספיק זמן כדי ללמוד ולנסות משחקי קלפים חדשים כי גילינו מהר מאוד שצריך לחסוך בחשמל ולא ברור מתי תהיה הטענה הבאה.

תמונות היום:


Hikers must anticipate the worst to enjoy the best - Eli TheHiker
 
EliTheHikerDate: רביעי, 2024-05-22, 6:37 AM | Message # 3
Main Administrator
Group: Administrators
Messages: 464
Status: Offline
יום 6: Kambachen to Jannu view point and back to Kambachen
מרחק/עליות/ירידות במסלול המרכזי: כ 11.5 ק"מ עם כ 700 מטר עליות/ירידות, משך ההליכה ברוטו: כ 5.5 שעות
מרחק/עליות/ירידות בתוספות: כ 2 ק"מ עם כ 150 מטר עליות/ירידות, משך ההליכה ברוטו: כ 2 שעות
קישור לתמונות בגוגל פוטוס
קישור להקלטה במסלול המרכזי בויקילוק
קישור להקלטה של תוספות בויקילוק
קישור להקלטה במסלול המרכזי באולטרייל
קישור להקלטה של תוספות באולטרייל
קישור לוידאו תצפית על הר Jannu ביוטוב

מהלך היום:
קמנו לבוקר עם כיסוי שלג מכובד ואחרי ארוחת בוקר מהירה, יצאנו בדרכנו אל יום ההתאקלמות שבו מטפסים לגובה 4600 מטר עד התצפית על ההר Januu המרשים שגובהו 7711 מטר. היינו הקבוצה הראשונה שיצאה הבוקר וכך בהתחלה הצעדים בשלג לא היו פשוטים וגם החצייה של הגשר הארוך בשלג (שאותו גם עברנו אתמול) הייתה מאוד מחליקה, אך בהמשך הופיעו מדרגות אבן בנויות שהובילו כמעט עד התצפית. אחרי החצייה של הנהר, המשכנו כחצי ק"מ על שביל מישורי יחסית ומשם התחילה עלייה הדרגתית ותלולה של כ 500 מטר (על פני כ 4 ק"מ) שבה נפתחו נופים מרשימים לכל הכיוונים. אחרי כ 3 שעות, הגענו אל נקודת הסיום המתוכננת ובה בקתה אלפינית סגורה שהסתבר שמיועדת בכלל לקבוצה דתית בשם Kirati שבאים לאזור פעם בשנה כדי להתפלל וזה נחשב למקום הכי קדוש עבורם (ולכן גם נבנו כל המדרגות המסודרות). חלקנו התחילו להרגיש כבר את השפעות הגובה ונשארו לנוח ליד המקדש והאחרים הלכו עוד כחצי ק"מ עד לתצפית מרשימה על כל האזור. אחרי מנוחה של כשעה באזור, שמנו לב שהרוח התחילה להתחזק והכל התחיל להתענן ולכן התחלנו לרדת במהירות באותו השביל שכצפוי הפשיר במהרה. חזרנו אל Kambachen לקראת ארוחת הצהריים ואחרי שהמזג אוויר התבהר, אני ואייל הלכנו לעשות סיבוב נוסף של כ 2 ק"מ שבשיא הגיע לכ100 מטר מעל הכפר. טיפסנו על שביל תלול ממש מעל הכפר והופתענו לגלות מלון מוחבא באחד העמקים העליונים שהיה נראה שעדיין לא סיימו לבנות אותו. כשחזרנו אל הכפר, גילינו שמדובר בבנייה חדשה עבור צוות חוקרים שאמורים לחקור את ה Snow leopards. בארוחת הערב, ישבנו עם המדריך על המפות והחלטנו לעשות עוד יום התאקלמות לאורך הנהר Nupchu (צפון-מערבית מהכפר) בעקבות הסתגלות איטית לגובה של כמה מהחברה בקבוצה והמלצה של צוות החוקרים שהיו אמורים לשהות שם באוהלים לתקופה ולחקור את הגלישת הקרקע המשמעותית שהתרחשה שם בזמן רעידת האדמה ב 2015 (וגם את הפריחה היחודית של האזור). המדריך שלנו לא הכיר את השביל, אך מבירור מהיר עם המקומיים, התברר שאין בעיה של עבירות ובאזורים הבעייתיים יש רוג'ומים.

תמונות היום:


יום 7: Kambachen to Nupchu Khola\lake and back to Kambachen
מרחק/עליות/ירידות: כ 14 ק"מ עם כ 900 מטר עליות/ירידות, משך ההליכה ברוטו: כ 8.5 שעות.
קישור לתמונות בגוגל פוטוס
קישור להקלטה בויקילוק
קישור להקלטה באולטרייל
קישור וידאו לתצפית על אגם Nupchu ביוטוב

מהלך היום:
בארוחת הבוקר, נפרדנו מהמטיילות האמריקאיות והתחלנו לעלות במתינות אל האגם Nupchu הצפוני שהיה בגובה של כ 4900 מטר. המזג אוויר האיר לנו פנים עם פסגות ייחודיות לכל הכיוונים . מהר מאוד השביל נעלם בשיחים ואז חזר שוב בהמשך, אך הדרך והכיוון היו די ברורים. אחרי כ 3.5 ק"מ ועלייה של כ 300 מטר, עשינו הפסקה במקום מוגן מרוח ואז המשכנו לעלות ליד נחלים קפואים עם דילוגים מצד לצד. אחרי כ 2 ק"מ (ועלייה של כ 250 מטר נוספים), הגענו לאזור המפולת המסיבית והתחלנו לעקוף בזהירות את הבולדרים והדרדרות. ראובן עדכן שהתחיל להרגיש חזק את השפעות הגובה (באזור ה4700 מטר) והחליט לא להמשיך ולכן חזר טיפה אחורה ועשה מנוחה ובהמשך התחיל לרדת לאט עד שהפורטר השיג אותו ואז המשיכו ביחד. אנחנו המשכנו להתקדם עוד כחצי ק"מ עד שעברנו את המפולת ואחרי כחצי ק"מ נוספים, טיפסנו בעלייה תלולה של כ 100 מטר אל האגם המרשים שנמצא בגובה כ3850 מטר. לאחר מנוחה קצרה, טיפסנו עוד כ 50 מטר בתקווה לראות אגם נוסף, אך הקיר שלו חסם אותו ולכן ראינו רק את הקרחונים שמעל. המדריך התפעל כל הזמן מהעמק וההליכה ואמר שהתצפית על ה Januu הרבה יותר מרשימה מאתמול ושיקח לפה תיירים גם בעתיד. אחרי מנוחה ארוכה, תה חם מהתרמוס הגדול שסחב המדריך במפתיע וקצת תמונות, התחלנו לרדת באותה הדרך תוך כדי מעוף מרשים של נשרים מעלינו. אייל התחיל לרוץ קדימה ורק בהמשך התברר שחטף כאבי ראש חזקים גם כן ולכן ניסה לרדת במהירות האפשרית. הפעם כדי לא להסתכן, בחרנו לחצות את המפולת בצד המזרחי והמרוחק, כי בהלוך ראינו לא מעט בולדרים ואבנים בגדלים שונים שהמשיכו ליפול ולהתגלגל תוך כדי החצייה (אומנם זה היה די רחוק מאיתנו וכבודדים לא הייתה באמת סכנה, אך עדיין יכול היה להתפתח למפולת רצינית יותר וגם הרעש נשמע היטב). הנוף בכיוון הירידה היה מרשים ביותר וכל פעם הפתיע מחדש ורק בסביבות 15:30 חזרנו בחזרה אל המלון כדי לאכול ארוחת צהריים מאוחרת ולנוח מהיום הארוך. בארוחת הערב, כולם הרגישו טוב יחסית ולכן החלטנו להמשיך בבוקר עם התוכנית המקורית ולהתקדם הלאה.

תמונות היום:


יום 8: Kambachen to Lhonak
מרחק/עליות/ירידות: כ 9.5 ק"מ עם כ 800 מטר עליות/100 ירידות, משך ההליכה ברוטו: כ 6 שעות.
קישור לתמונות בגוגל פוטוס
קישור להקלטה בויקילוק
קישור להקלטה באולטרייל
קישור וידאו של עזי הרים ליד Lhonak ביוטוב

מהלך היום:
בבוקר גילינו שראובן לא ישן רוב הלילה בגלל בעיות בבטן ולכן אכל ארוחת בוקר מצומצמת בלבד. התחלנו את הבוקר בעלייה מתונה של כ 100 מטר על פני כ 1 ק"מ על שביל יאקים שהפך בהמשך לשביל צר ונוח שעלה וירד במתינות כ 1.5 ק"מ נוספים. עצרנו בצד הדרך להפסקה וגילינו שנוצר פער די גדול עם ראובן שהתקשה לשמור על קצב ההליכה. אחרי כחצי שעה של מנוחה נוספת, הוא החליט ביחד עם המדריך שלא יוכל להמשיך לעלות ואז המדריך רץ קדימה כדי להשיג את הפורטר שבינתיים התקדם עד נקודת הצהריים במטרה להחזירו. סיכמנו שהוא ירד ביחד עם הפורטר בחזרה אל הכפר ולפי המצב יחליטו למחרת בבוקר האם להתקדם אלינו או להמשיך לרדת למטה לGhunsa ואז לחכות לנו שם (ובדיעבד זה מה שגם קרה למרות ניסיון קצר נוסף לעלות בבוקר למחרת). בסביבות 10:30, המשכנו להתקדם בשביל בנוי שהתחיל לעלות בצורה מתונה ובמהרה הגענו לאזור בעייתי מבחינת אבנים מתגלגלות. החלק הזה לא היה קשה להליכה, אך די מסוכן מבחינת החשיפה ולכן עברנו אותו במהירות עד שהגענו לשדה בולדרים שהיה צריך לחצות כאשר מהצד היו מספר מפלים מרשימים מסוגים שונים. אחרי כ 1 ק"מ, השביל התיישר והפורטר עבר אותנו בריצה קלה וכך ידענו שאנחנו קרובים לנקודת הצהריים. הנוף הפך ליותר ויותר דרמתי עד שאחרי כ 1 ק"מ נוספים, הגענו אל בית בודד בגובה כ 4600 מטר שבו היה פעם הכפר המקורי של Ramtang ובו גם פגשנו שוב את המדריך וגם אכלנו צהריים. המשך הדרך כללה מספר מכשולים שונים, אך עברנו אותם בקלות יחסית למרות העננות הנמוכה שכיסתה את כל בדרך וכך כמעט פספסנו את האגם הגדול בגובה של כ 4700 מטר בשפך הקרחון של קנצ'נצ'ונגה. המשכנו לעלות במתינות לאורך הנהר, אך הרוח התחזקה מאוד ולכן הגברנו את הקצב ולאחר מעבר מפתיע בשביל חולי, הגענו אל הכפר Lhonak שיושב על דיונת חול מרשימה. המלון שקיבלנו היה צבעוני מאוד וזה בהחלט עזר למצוא אותו בערפל הכבד שהגיע בהמשך בזמן שיצאתי לחפש עדר של blue sheep's שנצפה ליד הכפר. בזמן החיפוש, נתקלתי בעכבר שדה קטן שיצא לחפש מזון בזמן שכולם נכנסו פנימה כדי להתחבא מהעננות והקור העז שהגיע מההרים. דיברנו עם המטיילות האמריקאיות שבדיוק חזרו מהבייס קאמפ וקיבלנו טיפים מתי לצאת ואיך להתכונן ליום הארוך שלמחרת. במקביל היו בבקתה עוד זוג צעיר של ניו זילנדים וחברה אירופאים שתכננו ללכת לשם מחר בבוקר גם כן. רענן הרגיש חולשה כללית לקראת סוף ההליכה של היום ולכן סיכמנו עם המדריך בערב שנצא כולנו ביחד מאוד מוקדם עם אור ראשון ואם יווצר פער רציני, אז רענן ימשיך עם המדריך כמה שירצה ואני ואייל נתקדם עם שאר הקבוצות עד הבייס קאמפ.

תמונות היום:


יום 9: Lhonak to KBC north/Pangpema and back toLhonak
מרחק/עליות/ירידות: כ 16.5 ק"מ עם כ 800 מטר עליות/ירידות, משך ההליכה ברוטו: כ 7.5 שעות.
קישור לתמונות בגוגל פוטוס
קישור להקלטה בויקילוק
קישור להקלטה באולטרייל
קישור וידאו מהתצפית הבייס קאמפ הצפוני על הקנצ'נצונגה ביוטוב

מהלך היום:
לאחר ארוחת בוקר קלה, יצאנו לדרך בסביבות כ 5:15 בבוקר כשהכל עדיין קפוא בחוץ וזה יצר מראות מעניינים ויוצאי דופן. ב 3 הק"מ הראשונים, הייתה עלייה מתונה של כ 300 מטר ודי במהרה נפרדנו מג'נגבו ורענן והתקדמנו במהירות לעבר ההרים כאשר אחרינו הלכו החברה הצעירים עם המדריך שלהם. המטרה הייתה להקדים את הערפל הכבד והמרשים שעלה דרך העמק ואיים לכסות את כל טווח הראיה אל ההרים. השיחים הקפואים לא הפריעו לנו להתקדם ובסביבות 6:30, השמש עברה את ההרים, ונפתחו זוויות חדשות מסביב. אחרי כ1 ק"מ, חצינו מספר מעברי בולדרים ועלינו בעלייה תלולה ומתפוררת ואז הגענו בסביבות 7:30 לאוהל קטן שבו Tea house מקומי ובמקרה בעל המקום הגיע כ10 דקות אחרינו בזמן שנחנו שם. החלטנו לא להתעכב כדי לא לפספס והמשכו לעלות כ 3.5 ק"מ ברצף תוך כדי מעבר דרך נחלים קפואים, קריסות קרקע רבות עם מעקפים,
כבשים מופתעים ותצפיות מרשימות עד שהגענו בסביבות 8:50 אל הבייס קאמפ שבגובה 5120 מטר. המראה של הקנצ'נצ'ונגה היה מרשים בהחלט, אך היו מעט עננים שכיסו אותו ולכן החלטנו להשאיר את התיקים ולהמשיך לטפס עוד על שביל ברור כדי לקבל זוויות נוספות ואולי חשיפה מלאה. אחרי שטיפסנו כ 100 מטר, ראינו שהאזור התענן מאוד וגם העננים שהגיעו מהעמק, התחילו לעלות ולכן החלטנו שאין טעם להמשיך וירדנו במהירות את הבייס קאמפ. לאחר מנוחה קצרה, התחלנו לחזור באותה הדרך, כאשר אחרי כחצי שעה עברנו על פני אחת הקבוצות שהיו מעודדים מהקרבה אל הבסיס ואז אחרי כחצי שעה נוספת, פגשנו קבוצה אחרת שהתבאסו בדיעבד מכך שיצאו מאוחר וכנראה יפספסו את התצפית. כ2 ק"מ לפני ה Tea house , פגשנו את המדריך שלנו שהלך לקראתנו אחרי שהחזיר את רענן בחזרה אל הכפר וביחד עצרנו ב Team house כדי לנוח ולשתות תה. המזג אוויר התחיל להידרדר בהדרגה כאשר עננים כיסו את כל האזור והתחיל שלג/גשם קל ולכן התחלנו בהליכה בקצב מהיר מאוד עד שחזרנו בסביבות 12:30 אל הבקתות ישירות לארוחת הצהריים. אחרי הצהריים, המזג אוויר המשיך להיות גרוע ולכן ניצלנו את הזמן לקריאה, מנוחה, משחקי קלפים ושיחות עם המטיילים האחרים שבינתיים חזרו אל הבקתה והתבאסו מהמזג אוויר ושלא הספיקו לראות את ההר כפי שציפו.

תמונות היום:


יום 10: Lhonak to Ghunsa
מרחק/עליות/ירידות: כ 20 ק"מ עם כ 500 מטר עליות/1850 ירידות, משך ההליכה ברוטו: כ 7.5 שעות.
קישור לתמונות בגוגל פוטוס
קישור להקלטה בויקילוק
קישור להקלטה באולטרייל

מהלך היום:
התחלנו את היום יחסית מוקדם (סביב 7:30) כי בתכנון היה לדלג על Kambachen ולהגיע ישירות ל Ghunsa ולכן זה הפך ליום די ארוך. כבר על הבוקר היו סימנים לשינוי מזג האוויר ולכן חצינו את הנהר והתחלנו להתקדם במהירות על שביל צר עם שיחים קפואים ואז התחלנו לשים לב לכל ה"פסלים" הבולטים, פריחה ושכבות גיאולוגיות מרשימות שפספסנו בהלוך. ההליכה במורד הנחל הייתה הרבה יותר קלה ומהירה וכבר בסביבות 8:30 בבוקר (אחרי כ 3.5 ק"מ), חצינו את הנהר שוב ועברנו ליד הבית הבודד ב Ramtang (שם פגשנו קבוצה גדולה של מטיילים שהיו בדרך ל Lhonak והתעניינו במה שמחכה להם). הגענו לאזור של הבולדרים הגדולים ואחרי חצייתם, פגשנו את Pemba שרץ את כל הדרך מ Ghunsa כדי לעזור לאחיו עם התיק הגדול. לאחר התקדמות נוספת, עברנו את אזור המפולות במהירות האפשרית והגענו אחרי כ 4 ק"מ לאזור האחו עם היאקים והציפורים. משם הדרך הייתה קצרה עד לכפר Kambachen שבו עצרנו למנוחה וארוחת צהריים קלה כי היה עוד מוקדם מדי. בסביבות 11:30, יצאנו לדרך במורד הנחל ואז גשם קל התחיל לטפטף אחרי שהרוח התחזקה והעננים ירדו למטה. עברנו לצד המזרחי של הנהר ובזמן הירידה, פגשנו זוג ישראלים צעירים שעלו לכיוון Kambachen. אחרי מספר טיפים מניסיון, המשכנו להתקדם במהירות כדי להיכנס לאזור המיוער, אך הגשם המשיך להתחזק ולא הייתה ברירה חוץ מאשר להוציא את כל ציוד הגשם ולהתכסות כי היער לא היה צפוף מספיק. בדיעבד זו הייתה החלטה נכונה כי היו 3 גלים של גשם בינוני-חזק עד שהגענו לGhunsa בסביבות 15:00. פגשנו את ראובן ושמחנו לשמוע שמצבו השתפר מאוד ויוכל להמשיך ללכת איתנו הלאה למחרת. גילינו להפתעתנו שהקליטה הסלולרית והחשמל הפסיקו לעבוד בעקבות פגיעת ברק מלפני שבוע ושאין צפי לחזרה. בשלב מסוים, ניצלנו את ההפוגה הזמנית בגשם כדי לקפוץ ל"מאפייה" המקומית ובארוחת הערב, דיברנו שוב עם זוג החוקרים שהגיעו יום לפני לאותו המלון וסיפרו לנו עוד דברים מעניינים על תחומי המחקר השונים שלהם והפרוייקטים העתידיים.

תמונות היום:


Hikers must anticipate the worst to enjoy the best - Eli TheHiker
 
EliTheHikerDate: רביעי, 2024-05-22, 6:42 AM | Message # 4
Main Administrator
Group: Administrators
Messages: 464
Status: Offline
יום 11: Ghunsa to Selele Base camp
מרחק/עליות/ירידות: כ 6.5 ק"מ עם כ 1050 מטר עליות/250 ירידות, משך ההליכה ברוטו: כ 4.5 שעות.
קישור לתמונות בגוגל פוטוס
קישור להקלטה בויקילוק
קישור להקלטה באולטרייל
קישור וידאו מהתצפית ב Selele base camp ביוטוב

מהלך היום:
הבוקר התחיל בהליכה קצרה דרך הכפר, מעבר ליד המתקן העתיק להפקת שמן מעץ ערער ועלייה קצרה ותלולה לאזור תחנת הכוח ההידרואלקטרית. אחרי כ 1 ק"מ ועלייה של כ 100 מטר, חצינו את הנהר ואחרי מעבר ליד אחו קטן עם נוף מרשים, התחלנו לעלות בתלילות דרך שביל יער בנוי וצבעוני במיוחד. היער המיוחד הפתיע כל פעם מחדש והצלמים שבינינו לא הפסיקו לצלם זנים וצבעים שונים של הרודדנדונים. העלייה התלולה ביער לא הייתה קלה בכלל ואחרי עלייה ארוכה של כ 450 מטר (על פני כ 2 ק"מ), התחלנו לראות שלוגיות על השביל. באזור ה 4000 מטר, עברנו דרך בקתה שהייתה סגורה (כנראה בעקבות מיעוט מטיילים והשלג הצפוי) והמשכנו לעלות בשביל מרוצף ויפה עוד כ 100 מטר (על פני כ 2 ק"מ) עד שכולו כמעט כוסה בשלג. הגענו לנקודת גובה של כ 4150 מטר ושם באופן מפתיע ישב ונח בחור אוסטרי שרץ למעלה כדי לבדוק את השביל בזמן שאישתו ההרה נשארה במלון למטה ב Ghunsa ובהמשך תכנן ללכת איתה את הדרך. אחרי שיחה מעניינת, המשכנו להתקדם בין הבולדרים הענקיים עד שהגענו עד המלון במיקום המרשים ונותר עוד הרבה זמן לנוח ולהצטלם בזמן שציפורים מקומיות צופות בנו. היינו האורחים היחידים ולכן ניצלנו את החדר אוכל היטב לייבוש דברים, מנוחה ואפילו הטענה קטנה עם הפאנל הסולארי למרות שלא הייתה כמעט שמש. החום מהתנור והמוזיקה המפתיעה והמערבית מהמטבח הנעימו מאוד את הערב הקר וכך יכולנו להתכונן בנוחות אל היום הקשה של מחר.

תמונות היום:


יום 12: Selele Base camp to Tseram
מרחק/עליות/ירידות: כ 9.5 ק"מ עם כ 700 מטר עליות/1050 ירידות, משך ההליכה ברוטו: כ 7.5 שעות.
קישור לתמונות בגוגל פוטוס
קישור להקלטה בויקילוק
קישור להקלטה באולטרייל

מהלך היום:
בזמן ארוחת הבוקר, המדריך טען שהשנה יש הרבה פחות שלג ואפילו הראה לנו תמונות משנים קודמות, אך כשהתחלנו ללכת, הבנו מהר מאוד שהיום הולך להיות כולו בסימן של שלג. גם השמיים היו מעוננים כבר על ההתחלה והיה קשה למצוא נקודות יבשות להפסקות. הגענו אל הפס הראשון בגובה של כ 4600 מטר אחרי טיפוס של כ 450 מטר (על פני כ 2.5 ק"מ) וכבר שם התחיל לרדת שלג קל. החברה ניסו לתפוס קליטה סלולרית שהייתה מאוד גרועה וללא אינטרנט. משם התחילה ירידה קלה והפכה להליכה ארוכה של עליות וירידות בשלג שרק הלך והעמיק. אחרי כ 2 ק"מ בגובה של כ 4650 מטר, מצאנו אוהל תה נטוש שלא נפתח בגלל השלג וניצלנו את זמינותו כדי לנוח בפנים מהקור והרוח. לאחר המנוחה, המשכנו להתקדם הלאה אל הפס השלישי והגבוה ואחרי כ 1.5 ק"מ הגענו אל שיא הגובה של היום ב 4700 מטר ולמרות השלג הרציף, עצרנו לנוח וקפאנו קצת ביחד עם החוגלות המופתעות לפני הירידה הגדולה למטה. לפני הירידה התלולה, היה קטע מישורי קצר עם בריכות מים קטנות ואז התחילה ירידה תלולה וארוכה של כ 800 מטר (על פני כ 2.5 ק"מ) עד לכפר Tseram. אני, אייל ורענן הסתדרנו עם השלג החלקלק בגלל הנעליים הגבוהות עם סוליות מותאמות, אך לראובן היו נעליים נמוכות עם סוליה כמעט חלקה ולכן נעזר במיקרו ספייקס שרכשנו לכל מקרה וסיפר שזה עזר מאוד. מתחת ל 4000 מטר, השלג התחיל להיעלם ופרחים סגולים התחילו להציץ ובסביבות 15:00, הראשונים הגיעו אל הבקתה. חיכינו לכל השאר ואז הזמנו ביחד ארוחת צהריים מאוחרת ובינתיים התפזרנו להתארגן בחדרים. במקום היו מספר תיירים נוספים ובארוחת הערב המטיילות האמריקאיות הגיעו לבקר מהבקתה הסמוכה ולתת טיפים לימים הבאים ולהיפרד. החלטנו ביחד עם המדריך, להגדיל את הסיכוי לתצפית טובה על הקנצ'נצ'ונגה מהבייס קאמפ הדרומי ולנסות להגיע ולישון ב Ramche אם יהיה מזג אוויר סגרירי למחרת (במקום ללכת הלוך/חזור מ Tseram לפי התוכנית המקורית) וכך לנצל את יום הגיבוי השני.

תמונות היום:


יום 13: Tseram to Ramche
מרחק/עליות/ירידות: כ 7 ק"מ עם כ 650 מטר עליות/50 ירידות, משך ההליכה ברוטו: כ 3 שעות.
קישור לתמונות בגוגל פוטוס
קישור להקלטה בויקילוק
קישור להקלטה באולטרייל
קישור וידאו מהתצפית מעל Ramche ביוטוב

מהלך היום:
הבוקר התחיל במזג אוויר מעולה ואחרי ארוחת הבוקר, התחלנו לעלות דרך יער ירוק ושופע שהתחיל להפשיר עם קרני השמש החמות. השביל המשיך לעלות בצורה מתונה ומהר מאוד יצאנו מקו העצים ומראות נהדרים של ההרים הגבוהים נפתחו לכל הכיוונים. אחרי כ 200 מטר של עלייה (על פני כ 1.5 ק"מ), המזג אוויר התחיל להתענן במהירות וגם חזרנו לאזורים מושלגים כאשר ההרים הגבוהים מציצים מבעד העננים (ההר הימני הנפרד הוא בגובה כ 6682 מטר ושמו Rathong והרכס משמאל עם מספר פסגות סביב 7300 מטר נקרא Kabru). בהמשך, עננות נמוכה נכנסה לאזור, אך השביל היה מאוד ברור גם במקומות עם ערפל. ההליכה לאורך הנחל הובילה אחרי כ 4 ק"מ לאזור האגם שאחריו עוד כ1 ק"מ הגענו אל המקום שנקרא Ramche (או כפי שהיה בשלטים Ramjer) שבו נבנה רק השנה מלון חדש עם 2 חדרים בלבד שאת אחד מהם עם 4 מיטות תפסנו ולפי השירותים שהיו בתוך החדר היה ברור שעדיין לא סיימו את הבנייה. אומנם לא היה גשם/שלג, אך הכל היה מעונן ולא היה טעם להמשיך הלאה לבייס קאמפ ולכן נשארנו בחדרים. את החדר השני תפסו מדריכים של קבוצה אחרת שהגיעו לשם לפנינו כדי להתארגן על ציוד וחיכו לקבוצה שהייתה אמורה להגיע מ Selele pass ובהמשך לטפס על הר Rathong, והצוות שלנו ישנו באחד האוהלי לינה. אחרי ארוחת הצהריים באוהל המרכזי (לא היה חדר בנוי עם תנור כרגיל כמו שהיה בכפרים אחרים) , אני ואייל עלינו לתצפית מעל הכפר שצופה גם אל הקרחון ששמו Yalung glacier. ירדנו בחזרה אל הבקתה והעברנו את הזמן עד ארוחת הערב מתחת לשמיכות כי כבר בערב בחדר הטמפרטורה התקרבה ל 5 מעלות למרות הבידוד המערבי של בטון ובנייה יחסית איכותית. בארוחת הערב סיכמנו עם המדריך שננסה לצאת כשעה לפני אור ראשון (כי המסלול מאפשר הליכה נוחה ללא מכשולים עד הבייס קאמפ) ודווקא אחרי שהחשיך, העננים התפזרו וניתן היה לראות את הכוכבים וההרים הסמוכים.

תמונות היום:


יום 14: Ramche to Oktang(KBC south) and back to Ramche and then Tseram and Tortong
מרחק/עליות/ירידות: כ 23.5 ק"מ עם כ 500 מטר עליות/1950 ירידות, משך ההליכה ברוטו: כ 10.5 שעות.
קישור לתמונות בגוגל פוטוס
קישור להקלטה בויקילוק
קישור להקלטה באולטרייל
קישור וידאו מהתצפית בבייס קאמפ הדרומי של הקנצ'נצ'ונגה ביוטוב

מהלך היום:
קמנו ב 3:30 בבוקר לפי התכנון רק כדי לגלות שבחוץ הכל מעונן מאוד ובהתיעצות עם המדריך, החלטנו לישון עוד כשעה ולצאת בסביבות 5:00 אם הערפל יתפזר. בסביבות 4:45 הצצנו החוצה שוב והיה נראה שהכיוון חיובי והחלטנו לצאת לדרך. הפעם כדי לחסוך זמן, לא אכלנו ארוחת בוקר והמדריך לקח איתו תרמוס עם תה מוכן. יצאנו בפועל עם אור ראשון ולאט לאט העננים מאחורינו התחילו להתפזר. אחרי כשעה וחצי של הליכה מהירה שבה עברנו כ 4 ק"מ עם כ 300 מטר עלייה, הגענו אני ואייל אל אזור התצפית הראשונה. הנוף אחורה היה הרבה יותר מרשים מההרים הקרובים וראינו בזמן אמת איך הענן מתקדם במהירות דרך העמק. החלטנו להתקדם עד כמה שניתן עם הרכס ולחכות כחצי שעה בתקווה שהעננות תתפזר. התקדמנו כחצי ק"מ צפונה עד מצאנו נקודת תצפית טובה ובמקרה שמנו לב ל מצלמת חיות קטנה שהוצבה במקום גלוי יחסית (ואחר כך הסתבר שקבוצה של חוקרים היו אמורים לאסוף משם תמונות עוד כמה ימים). בזמן שחיכינו, החברה הגיעו אל נקודת התצפית הראשונה ונשארו שם ואייל ניסה להתקדם עוד עם השביל, אך בסופו של דבר נחסם על ידי הקרחון Tso והחוסר זמן. לא הצלחנו לקבל זווית טובה על הקנצ'נצ'ונגה ובסופו של דבר, החלטנו להתחיל לחזור אחרי שזכינו לחלון קטן על ההר המרשים (הפסגה בדיוק באמצע). חזרנו אל החברה בנקודת התצפית הראשונה ואחרי שתיית תה חם עם חטיפים, התחלנו לחזור באותה הדרך עד הבקתה כדי לאסוף את הציוד ולאכול ארוחת בוקר. השמש הפתיעה לטובה וכך יכולנו לשבת בחוץ ולהנות מהנוף שנפתח לזמן קצר ואז נסגר שוב בדיוק כשסיימנו לאכול. בסביבות 9:30, יצאנו לדרך והופתענו לגלות שחלק גדול מהשלג נמס והתגלו מתחתיו נחלים זורמים ומצדדיו פריחה מרשימה. עברנו באזור Tseram (סה"כ מהבוקר אחרי כ 15 קמ עם כ 350 מטר עליות/850 ירידות) די מוקדם בסביבות 11:15 ולכן החלטנו לאכול ארוחת צהריים קלה ולהמשיך לפני שהתחזית תשתנה. אחרי כשעה, המשכנו ללכת ובמהרה נכנסנו לאזור מיוער שבו התחילה פריחה מרשימה של פרחים מסוגים שונים ובמיוחד רודדנדונים שרק הפכו ליותר ויותר מרשימים ככל שהתקדמנו לאורך הנהר. אחרי כ 4.5 ק"מ עם כ 400 מטר ירידה, התחיל לרדת גשם קל-בינוני וזה רק הפך את ההליכה להרבה יותר מיוחדת וצבעונית כאשר העלים התחילו ליפול על הקרקע. ההליכה בגשם לא הייתה פשוטה במיוחד באזורי קריסת הקרקע, אך הגשם חשף גם דברים מעניינים על הדרך ויצר מראות מיוחדים. ככל שהתקרבנו אל היעד הסופי Tortong, כך הפריחה התחזקה וגם צצו זנים חדשים של רודדנדונים שעדיין לא ראינו וכך זה הפך ליום הליכה הכי קשה ויפה בכל הטיול. אחרי כ 4.5 ק"מ עם ירידה של 450 מטר נוספים, הגענו סוף סוף לקראת 16:00 אל מקום הלינה המיוחל. עד שחיכינו לארוחת הערב, הזמנו אני וראובן לשתות Tongba מקומית (שלפי המדריך נחשבת להכי טובה בכל האזור) שהייתה טעימה במיוחד. במהלך הערב יצא לנו לשוחח עם מטייל נפאלי מנוסה שטייל לבד והגיע מ Taplejung דרך שביל חדש ישירות ל Tortong. האנגלית שלו הייתה מצויינת והוא בא מתחום של בניית אתרי אינטרנט (תחום חריג מאוד בנפאל) בעיקר לחברות חוץ והפתיע אותנו עם מידע רב ומעניין על אופי החיים בקטמנדו, עסקים בתחום המחשוב ועלויות המחייה והרכב הגבוהים ביחס למשכורות בנפאל (כמעט כמו בארץ).

תמונות היום:


יום 15: Tortong to Upper Yamphudin
מרחק/עליות/ירידות: כ 12.5 ק"מ עם כ 1050 מטר עליות/2000 ירידות, משך ההליכה ברוטו: כ 8 שעות.
קישור לתמונות בגוגל פוטוס
קישור להקלטה בויקילוק
קישור להקלטה באולטרייל

מהלך היום:
היום התחיל בארוחת בוקר טובה ויציאה יחסית מוקדמת סביב השעה 7:30. התחלנו לרדת לאורך הנהר ואחרי כ 100 מטר של ירידה (על פני כ 1 ק"מ) חצינו אותו והתחלנו לעלות בהדרגה בתוך יער יפה וצפוף עד שבמהרה הגענו לנקודת פיצול. בשלט נאמר כי יש שביל חדש שמוביל ל Yamphudin ולאחר בירור עם המדריך, הסתבר שאכן קיים שביל חדש שאמור בעתיד להחליף את השביל הקיים בגלל קריסת קרקע באחד מהחלקים שלו שמתקדמת כל הזמן, אך אורכו עוד כשעתיים ולכן נדרש לפצל את ההליכה ליומיים. למרות שהיה לנו עוד יום נוסף לגיבוי, החלטנו לא לנצל אותו ולסיים את ההליכה יום אחד לפני התאריך המתוכנן כדי להשאיר מספיק זמן להזמין כרטיסי טיסה נורמליים חזרה לארץ. המשכנו ללכת לאורך הנהר ובמהרה אחרי כחצי ק"מ, התחילה עלייה מתונה עם עצים גבוהים במיוחד. אחרי כ 2 ק"מ עם עלייה של כ 250 מטר, הגענו לנקודת תצפית לעבר הקנצ'נצ'ונגה (השפיץ הימני) ובה גם הייתה קליטה סלולרית ללא אינטרנט. המדריך ניצל את ההזדמנות כדי לעדכן את הסוכן על שינוי התוכנית שלנו כדי שיקדים את הטיסת פנים ביום אחד. אחרי מנוחה ועלייה נוספת, הגענו לאזור גלישת הקרקע והמעברים היו בהחלט מסוכנים בחלקים מסויימים. המדריך סיפר שבעבר השביל עבר על הרכס, אך בעקבות הקריסות הרבות, נאלצו להעבירו יותר למטה. המשכנו להתקדם עד הפס המרכזי בגובה של כ 3500 מטר שעובר קריסה מסיבית והזדרזנו לעבור אותו כדי להגיע לנקודת המנוחה והצהריים המתוכננת כ 1 ק"מ אחרי זה. הגענו אל בקתה פשוטה שבה לא היה מבחר מיוחד של אוכל, אך המרק ירקות והדאל באט עם פטרייה כתומה כלשהי היו בין הפשוטים והטעימים שאכלנו בטרק. אחרי כחצי שעה של הליכה על הרכס, התחלנו את הירידה הארוכה והתלולה של כ1100 מטר (על פני כ 3.5 ק"מ) דרך יער צפוף ויפה. באמצע הדרך, יכולנו לראות את הכפר הגדול שאליו כיוונו, אך כרגיל בהרים, זה היה נראה יותר קרוב ממה שהיה באמת והיה צריך בהמשך לחצות מספר נחלים וערוצים ולרדת עוד כ 250 מטר עם עלייה של כ 150 מטר שהתחבאו בפיתולים. אחד הגשרים הפתיע במיוחד והוכיח שבנפאל לא מחליפים מה שעובד (גם אם עובד עקום). אחרי כ 3 ק"מ, הגענו אל פאתי הכפר Upper Yamphudin ואז ישירות אל המלון המתוכנן. הופתענו לגלות שבמלון אין חשמל קבוע, אך ממש ליד, היה אתר בנייה של בתים חדשים ושם היו מספר מפצלי חשמל שהשתמשנו בהם להטענה. בנוסף גילינו כי ניתן לעלות לקומת הגג ולקבל קליטת מלאה עם אינטרנט מקרטע מאוד וניצלנו את זה אחרי המקלחת כדי לקבל עדכונים. בארוחת הערב, המדריך סיפר שיש אפשרות להזמין מרק עוף אמיתי (ולא מאבקה כפי שהיה בכמה מקומות) ולמרות שהיה מדובר בבשר קשה עם המון עצמות, זה היה שינוי מרענן של התפריט אחרי 15 ימים בשטח ללא בשר.

תמונות היום:


Hikers must anticipate the worst to enjoy the best - Eli TheHiker
 
EliTheHikerDate: ראשון, 2024-06-09, 1:58 PM | Message # 5
Main Administrator
Group: Administrators
Messages: 464
Status: Offline
לוגיסטיקה בחזור וסיום הטיול: Yamphudin to Kanyam drive and then to Bhadrapur and flight to Kathmandu
קישור לתמונות מהנסיעה/טיסה בהלוך/חזור מאזור הטיול בגוגל פוטוס
תמונות מהטיסה הבין-לאומית מעל ההימלאיה בחזור

מהלך הימים:
בגלל הנסיעה הארוכה מ Yamphudin ל Kanyam, תכננו לצאת לדרך די מוקדם ובסביבות 6:30 יצאנו מהמלון ואחרי הליכה קצרה של כ 10 דקות, הגענו אל הגיפ הקשוח שחיכה לנו על הדרך. כל הלילה ירד גשם, והנסיעה הפכה לבוצית ומסוכנת על דרך עפר קופצנית ותלולה עם בורות עמוקים ורק אחרי כ5 שעות, התחברנו בחזרה אל דרך אספלט איתה המשכנו עד נקודת הלינה תוך כדי עצירה לארוחת צהריים באחת העיירות על הדרך. הגענו אל המלון בKanyam בסביבות 17:30 והיה עוד מספיק זמן כדי להתארגן, להזמין ארוחת ערב ולנסות להזמין כרטיסי טיסה לארץ. גילינו שה WIFI במקום לא עבד, אך המדריך ביקש מהבעלים להפעיל Hot spot מהנייד שלו כדי שנקבל קו יציב ונוכל להזמין טיסות. ההזמנה לא עברה חלק, במיוחד אחרי שגילינו שהכרטיסים הכי זולים היו סביב 850$ לכיוון אחד עם קונקשן יחיד ושהיו רק 2 מקומות פנויים (ואחר כך המחיר קפץ ל1100$). בסופו של דבר החלטנו להתפצל ולהזמין טיסה טיפה יותר ארוכה כמה שעות אחרי עם 2 קונקשנים אך במחיר נמוך יותר. למחרת בבוקר נסענו נסיעה קצרה של כשעה וחצי עד שדה התעופה ב Bhadrapur (ועל הדרך נפרדנו מהפורטר Pemba שירד על הדרך) וטסנו בחזרה אל קטמנדו ללא עיכובים מיוחדים. הגענו אל המלון בסביבות הצהריים ואחרי הפרידה מהמדריך Jangbu, ניצלנו את הזמן שנותר לארוחת צהריים, החזרת המכשיר הלוויני, קניית מזכרות וארוחת ערב חגיגית עם הסוכן לסיכום הטיול. בערב בסביבות 22:00, רענן וראובן נסעו אל שדה התעופה ולמחרת בבוקר מוקדם, אני ואייל נסענו לשם וכולנו חזרנו לארץ ללא בעיות מיוחדות בהפרש של כחצי יום וכך נגמר עוד טיול מיוחד ונהדר בנפאל.

תמונות היום:


מסקנות, הערות והארות:
בדרך כלל באפריל-מאי הראות פחות טובה בהרי ההימליה מאשר באוקטובר-נובמבר, אך אין ספק שאזור הקנצ'נצ'ונגה ייחודי מאוד מבחינת הפריחה של הרודדנדון בהשוואה לאזורים אחרים ולכן היה שווה להגיע דווקא בתקופה הזו. בגלל שמדובר באזור מאוד מרוחק והרבה מהזמן מתבזבז על לוגיסטיקה ביחס למסלולים מוכרים ויותר נגישים כמו Everest/Annapurna, צריך לקחת זאת בחשבון בזמן התכנון כדי לתאם ציפיות. המזג אוויר באזור מאוד לא יציב והתשתיות מאוד פגיעות לשינויים במזג האוויר ולכן מומלץ לקחת מספיק ימים לגיבוי למקרה שחלק מהכבישים/שבילים יהיו לא עבירים וידרשו שינויים או עיכובים וגם בגלל בעיות גובה/מערכת העיכול שיכולות לצוץ במהלך ההליכה. נראה שאזורי העיירות Sekathum/Yamphudin עוברים פיתוח מואץ של הוספת תחנות כוח הידרואלקטריות מקומיות והכנת דרך רכב לאורך העמקים ויתכן שבעתיד גם ימשכו את הדרך יותר פנימה לכיוון Ghunsa (לפי המאמר של החוקרים שפגשנו). למרות שיש עזיבה של הצעירים מהכפרים לערים מרכזיות והתיירות באזור שעדיין מאוד נמוכה (כ1000 מטיילים זרים ועוד כ500 מקומיים בשנה), נראה שיש פיתוח חלקי של תשתיות (כבישי גישה לרכב ,גשרים חדשים, אנטנה סלולרית חדשה יחסית ב Ghunsa) ובניית בתי מלון חדשים (ב Ramche לדוגמה שנבנה רק השנה) בכמות קטנה ביחס לאזורים אחרים כמו Manaslu. הטיול באזור יתאים מאוד למי שמחפשים מסלול מרוחק, מאתגר יחסית עם התנאי מחייה בסיסיים מאוד והכי חשוב שעדיין לא הפך לממוסחר ועמוס בתיירים. חשוב מאוד לבחור סוכנות שמוציאה טיולים לאזור הנ"ל על בסיס קבוע (יש מעט כאלה בגלל כמות מועטה של תיירים זרים) כי כל הזמן יש שינויים בכבישי גישה/שבילים וחשוב להיות מעודכנים. זכינו לטייל במזג אוויר מגוון מאוד (חם, קר, לח, יבש, גשום, מושלג) ולמזלנו המזג אוויר הבעייתי (גשם רציני, שלג) לא שיבשו את התוכניות (היה חשש שאם יהיה שלג כבד בפס Selele אז לא נוכל לחצות). האוכל המגוון עם התפריט המערבי חלקי ברוב המקומות הפתיעו מאוד לטובה (כי היה חשש שנאכל בעיקר דל-באט ואיטריות) גם במבחר וגם בטעם. היה חשש תמידי מבעיות גובה, הגיינה וזיהומי מים במטבח (מי שתייה תמיד טיהרנו עם פילטרים או טבליות), ואכן חלקנו סבלו מבעיות בטן/גובה ולכן חשוב להכיר מראש את הבעיות הצפויות ודרכי הטיפול ולהצטייד בתרופות המתאימות. המדריך שלנו Jangbu ואחיו הפורטר Pemba עבדו ביחד כצוות מעולה והיו מאוד מקצועיים, שירותיים ואדיבים במהלך הטיול וזרמו עם כל השינויים שרצינו/נאלצנו לעשות בהליכה והסוכן Kul ארגן את כל הלוגיסטיקה והפרמיטים לתפארת וללא בעיות מיוחדות. בעלי הבקתות, המלונות ובתי התה שפגשנו במהלך הטיול היו ברובם מאוד נחמדים וידידותיים, עזרו בכל בעיה ונראה שגם הכינו את האוכל מכל הלב (לפי כמות ההשקעה והטעם). ההכנה המוקדמת, תיאום הציפיות וההיכרות המוקדמת וארוכת השנים מטיולים אחרים בין רוב חברי הקבוצה, בהחלט הוסיפה לאווירת הטיול וסיומו המוצלח. באופן כללי, ממליץ מאוד בטיולים ארוכים מהסוג הנ"ל (שמאורגנים עצמאית ודורשים תקשורת בין אישית רבה וקבלת החלטות מהירות ושונות) להכיר היטב את שותפים לטיול מטיולים קודמים ולעשות תיאום ציפיות בכל התחומים החשובים.

עד הטיול הבא......


Hikers must anticipate the worst to enjoy the best - Eli TheHiker
 
  • 1 מתוך 1דף מספר
  • 1
חיפוש:


Copyright MyCorp © 2024 | צור אתר אינטרנט בחינם בעזרת uCoz